Menu Sluiten

Rookkoepels


Rookkoepels

Informatie over rookkoepels in het kader van brandbestrijding

Branden kunnen overal gebeuren. Daarom is een rookkoepel een handig brandbestrijdingsmiddel dat uw gezin veilig houdt. Rookkoepels zijn gemakkelijk te gebruiken en is geen dure investering.

Een rookkoepel is speciaal ontworpen en gecertificeerd brandbestrijdingsmateriaal. Het wordt gebruikt en aangeraden door meerdere brandweerkorpsen in Belgie.

Tijdens een brand is het grote gevaar niet het vuur, maar is de rook de dodelijkste factor.

Een rookkoepel kan zeer belangrijk zijn om de veilige evacuatie, veilige interventie te garanderen en het beperken van rookschade. Het is niet altijd verplicht maar het kan wel steeds aangeraden zijn.

Een rookluik is een luik dat speciaal gemaakt is om rook af te voeren. Bij een brand kan het mensenlevens redden. Op deze pagina vind je meer info over het belang van een rookluik, de soorten rookluiken, de werking van de rookluiken en waar je ze kan kopen.

Rookkoepels zijn doeltreffende hulpmiddelen voor brandweerlieden die branden willen bedwingen en beheersen zonder water rechtstreeks op het vuur te spuiten.

Traditioneel werden bluswaterslangen rond de brand geplaatst terwijl een metalen schild over de brandhaard werd geplaatst. Een nadeel van deze methode is dat er een natte bende achterblijft die moet worden schoongemaakt en gedroogd; een nadeel van deze waterdrukmethode is dat er altijd kans is op schade of sproeien naar andere delen van het huis of schade aan eigendommen in de buurt van de brand. De rookkoepel doorweekt niets, aangezien al het vocht wordt opgenomen door stoom en rook, waardoor alles droog en schoon blijft.

In plaats van water rechtstreeks op het vuur te sproeien, wordt het water in een behandeld metalen bassin onder de koepel gespoten, van waaruit het verdampt tot stoom.

De stoom wordt door een interne ventilator in de koepel gezogen bij temperaturen boven het kookpunt. Hierdoor ontstaat een druk die alle verbindingen automatisch afdicht tegen lekkage.

Vlammen hebben zuurstof nodig om te groeien en zich te verspreiden. Rookkoepels zorgen voor speciale zuivere lucht.

Wat weten we nog over rookkoepels en RWA systemen.

Robuuste en betrouwbare rookkoepels zijn ontworpen om branden die zich voordoen in gebouwen, fabrieken en andere commerciƫle ruimten veilig te blussen. De koepels zijn ontworpen om de verspreiding van vuur en rook naar de omliggende gebieden te voorkomen, verliezen tot een minimum te beperken en de tijd die nodig is om een brand te blussen te beperken.

Het gebruik van een rookkoepel is een eenvoudige en doeltreffende oplossing om gebouwen tegen brand te beschermen.

Een branddetectie installatie bestaat uit verschillende componenten: detectoren, drukknoppen, sirenes en een centrale.

Bij de keuring van de branddetectie installatie gaat het vooral over de staat en opstelling van de installatie. Bij sommige bedrijven is een opening in het dak verplicht, meestal is dat in de trappenhal. Het doel van deze opening is dat het bij brand eenvoudig geopend kan worden door de brandweer.

De rookkoepel dient jaarlijks gekeurd te worden.

Rookkoepels worden al tientallen jaren door brandweerlieden gebruikt, en werden zelfs al in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld.

Info over rookkoepels

Toelichting over Rookkoepels

Rookkoepels zijn in staat om snel een blusmengsel van zuurstof en kooldioxide te vormen en dit mengsel vervolgens via een schoorsteen of raam in een ruimte te lozen.

De rookkoepels kunnen worden geplaatst op een plafond, vloer of muur en kunnen ook worden ingebouwd in speciale kasten, zoals die welke worden gebruikt voor het testen van explosies of brandontwikkeling.

Rookkoepels beschermen brandweermannen tegen de gevaren van giftige en dodelijke rook.

Rookkoepels bieden brandweerlieden bescherming tegen een brand in een breed scala van maten.

Platte koepels zijn zeer geschikt voor gebruik in kleine ruimtes waar u een zo groot mogelijk gebied moet bestrijken met een zo klein mogelijk hoofdoppervlak, en kunnen op elkaar gestapeld worden wanneer ze niet gebruikt worden.

De brandweer gebruikt de rookluiken om de ruimte te verluchten, na of tijdens de brand.

Ze worden bediend door de brandweer en openen dus niet automatisch. De ventilatoren van de brandweer sturen de rook in de gewenste richting.

Meer info over rookkoepels nu op allfiresecurity.be.

Tags

Brandbestrijding Rookkoepels | Keuring Rookkoepels | Leveranciers Rookkoepels | Nazicht Rookkoepelsperiodieke Keuring Rookkoepelsbrandbestrijdingsmiddelen | Nazicht Verluchtingsopening | Onderhoud Rookk |